Loading...
Porady

Przyjęcie idealne, czyli zastawa stołowa od podstaw

nowoczesna zastawa stołowa

Piękna dekoracja stołu podczas przyjęcia to nie wszystko, zresztą każdy z nas zdaje sobie sprawę jak ważne jest poprawne rozłożenie talerzy, sztućców czy kieliszków. W czasie uroczystych okazji warto zadbać o stosowne i zgodne z regułami savoir-vivre nakrycie stołu. Co zatem powinien zawierać serwis obiadowo-deserowy? 

  • Sztućce obiadowe to podstawowy zestaw konieczny do pierwszego i drugiego dania. Muszą składać się z noża i widelca, łyżki do zupy oraz małej łyżeczki.
  • Na wystawne przyjęcia przydadzą się również sztućce do serów, które składają się z zestawu niewielkich noży, pozwalających kroić i nakładać cienkie plastry sera.
  • Sztućce deserowe składają się z większej łyżeczki do herbaty i mniejsza do kawy, widelczyka do tortu oraz z długiej łyżeczki do lodów.
  • W naszej zastawie nie może oczywiście zabraknąć dużego płaskiego talerza obiadowego oraz głębokiego talerza na zupę. Do serwowania zup krem często wykorzystujemy bulionówkę, która może okazać się bardzo przydatna w naszej kuchni.

Przy różnorodności kieliszków i szklanek, jaka obecnie występuje na rynku, niewiele osób wie, co podawać w jakim szkle. Na pewno każdy z nas nie raz zadawał sobie to pytanie, warto zatem rozwiać wszelkie wątpliwości. Najmniejszy kieliszek tzw. literatka służy do wódki. Mały kieliszek podobny do wcześniejszego, ale stojący na cienkiej, krótkiej nóżce jest przeznaczony do likierów. Lampka do białego wina posiada krągłą, rozchylającą się ku górze czaszę.

jak ułożyć zastawę stołową

Lampki do wina czerwonego mają natomiast krótszą nóżkę, a ich czasza zwęża się. Szampana wypijemy z wąskiego i wysokiego kieliszka. Na stole zawsze powinna znajdować się szklanka do zimnych napojów bezalkoholowych np. soków czy wody. Jest ona zazwyczaj wykonana symetrycznie z cienkiego szkła. Nie zapominajmy, że w zastawie stołowej koniecznie muszą znaleźć się filiżanki ze szkła hartowanego, przeznaczone do ciepłych napojów takich jak kawa czy herbata. Ich kształty i kolory są dowolne, jednak warto zadbać, aby były spójne z resztą. Dopilnujmy, aby każdy z gości na naszym przyjęciu miał identyczne talerze, sztućce i szklanki.

Zastawa stołowa to wyposażenie, które będzie nam służyło latami. Jest to przeważnie kosztowna inwestycja, dlatego warto prześledzić trendy i dobrze zastanowić się przed dokonaniem zakupów. Wybierając porcelanę, coraz częściej decydujemy się na nowoczesne kształty lub skrajny minimalizm.

Musimy jednak pamiętać o tym, że moda na zaskakujące i fikuśne talerze w końcu minie, a nasza zastawa będzie musiała służyć nam dalej. Powinniśmy również wziąć pod uwagę wystrój naszego domu, a zwłaszcza jadalni i wybrać zastawę, która pięknie podkreśli te wnętrza. Podczas wyboru koloru warto postawić na tradycyjną i uniwersalną biel. W sklepach stacjonarnych czy tych online, możemy znaleźć wiele oryginalnych wzorów w intensywnych barwach. Pamiętajmy jednak, że posiłki najlepiej prezentują się w otoczeniu bieli. Nie bez powodu w restauracjach potrawy podawane są najczęściej na talerzach właśnie w tym kolorze.

Serwis nie musi być z najdroższej porcelany. Ceramika czy porcelit również mogą wyglądać elegancko. Koniecznie zwróćmy uwagę, aby naczynia nie miały rys i smug. Ważne jest również, żeby na kupowanych przez nas akcesoriach znajdowała się informacja o możliwości mycia w zmywarce czy podgrzewania w mikrofalówce. Nawet jeżeli obecnie nie posiadamy tych urządzeń, pamiętajmy, że akcesoria te mają zostać z nami na lata i w tej kwestii wiele się może zmienić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.