Loading...
Informacje

Forma i kolor porcelany – jaki wybór będzie najlepszy?

porcelana

Pierwsze pytanie jakie zazwyczaj nasuwa się przy zakupie porcelany to pytanie o jej formę. Czy postawić na klasykę czy lepiej wybrać nowoczesność i to co jest teraz modne.

Odpowiadając sobie na to pytanie, powinniśmy myśleć o tym, że porcelana ma nam służyć przez wiele następnych lat, więc najlepiej wybrać tę uniwersalną, ponadczasową formę. Przy wyborze formy porcelany powinniśmy wziąć również pod uwagę styl naszej jadalni i kuchni, aby reszta naczyń współgrała z całością wyposażenia i dopełniała ogólnego designu, a nie kłóciła się z nim. Ponadto przy wyborze formy porcelany pamiętajmy o tym, że naczynia są jedynie oprawą potraw, nie powinny więc dominować swoją formą nad tym co będziemy na nich serwować.

porcelana kostna

Pytanie o kolor jest drugim tym najistotniejszym, bo najczęściej punktem wyjścia przy wyborze porcelany jest pytanie – biała czy kolorowa? Z pewnością biały kolor jest w tym wypadku o wiele bezpieczniejszy, na białej zastawie wszystko prezentuje się dobrze. Biały kolor jest również elegancki. Na udowodnienie tego stwierdzenia może posłużyć chociażby ten fakt, że w restauracjach korzysta się na ogół z białej zastawy, ponieważ bohaterem ma być zawsze jedzenie, a nie naczynie. Biały kolor uchodzi również za najbardziej uniwersalny. Mając jako punk wyjścia białą zastawę, możemy dekorować nasz stół w dowolny sposób, tworzyć najróżniejsze aranżacje zmieniając tylko kolor dodatków. Ponadto zawsze można do zastawy dokupić pojedyncze gadżety w różnych kolorach, które ją ożywią.

Ostatnim aspektem przy wyborze koloru zastawy są nadruki, lepiej wybrać gładką czy zdobioną? Tutaj należy pamiętać o fakcie, że większość nadruków opiera się na chwilowym trendzie, musimy zastanowić się czy dany wzór nie znudzi nam się po kilku latach. Jeśli jednak już decydujemy się na porcelanę z nadrukiem, to lepiej aby nie był duży, agresywny o mocnych kolorach, które przyćmią potrawę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.